maanantai 5. helmikuuta 2018

Arjen yhtälö

Pohdin viime viikolla paljon arkea. Sattuneesta syystä olen kyllä pohtinut sitä lähiaikoina muutenkin, kuten blogin nimestäkin voi ehkä päätellä, hah. Nyt olen lähinnä miettinyt sitä mikä tekee arjesta onnellisen, onko se arjen sisältö, suhtautuminen olemassa olevaan sisältöön vai monen asian monimutkainen yhtälö. Yksi asia kuitenkin on varmaa, arki on meille jokaiselle erilainen. Niin sen sisältö, suhtautuminen siihen, toiveet sen suhteen ja kiinnostuksen kohteetkin. Yksi yhteinen tekijä meillä kaikilla kuitenkin on, ja se on aika. Meistä jokaisella on päivässämme yhtä monta tuntia käytettävänämme, saman verran aikaa tehdä tai olla tekemättä arjessamme niitä asioita joita haluamme tehdä tai olla tekemättä.


Arki on välillä raskasta. Uuvuttavaa ja joskus se tuntuu suorittamiselta. Päivästä toiseen samoja rutiineja, lapsien kiukutteluja ja liian väsyneenä liian vähän aikaa puolison lähellä, vaikka sitä kaipaisikin enemmän. Eikö? Voiko se edes olla muka muuta? Jos antaa arjen viedä mennessään, elää helposti päivästä toiseen eilisen kaltaista päivää, jolloin siitä arjesta, ELÄMÄSTÄ tulee rutiinia. Turvallista, tuttua, tasaista. Ilman minkäänlaista jännitystä ja uusia juttuja, jolloin sitä uskokaa tai älkää alkaa helposti pikku hiljaa kadottamaan itseään. Niitä asioita, jotka tekee sinusta sinut.

Olisi yllättävän helppo jatkaa ajattelua, että tällaista tämä arki nyt vaan on, kuin se olisi jokin päättyvä jakso, joka jostain syystä yllättäen muuttuisi toivotunlaiseksi kuin taikaiskusta. Enhän minä, ei ole aikaa, ei ole rahaa, ei se ruoho ole vihreämpää muuallakaan, eihän sitä intohimoa lapsiperheessä kukaan kaipaa, helppohan tuon on sanoa, ja enhän minä pystyisi tai vielä vähemmän osaisi. Jatkuvasti mielessä, että tätäkö se on, ilonpilkahduksina rantaloma viiden kuukauden päästä, kavereiden kanssa vietetyt kissanristiäiset päissään satunnaisina viikonloppuina, viinilasillinen kun lapset nukkuvat ja jos oikein lykästää niin hellä hetki puolison kanssa edes kerran kuussa ilman lapsien heräämistä kesken kaiken. Vaihtoehtona se, että asioille pitäisi tehdä jotain voi tasaisessa arkikuplassa tuntua samalta, kun peiton riuhtaisu päältä pakkasaamuna liian aikaisin. Se vaihtoehto kuitenkin on, ja itse pitää valita kumpi tuntuu vaikeammalta.

"Useimmat ihmiset ovat niin kiireisia tekemään asioita, jotka heidän mielestään pitää tehdä, ettei heillä koskaan ole aikaa miettiä, mitä he haluavat tehdä"
- Kathleen Winsor

Jokainen arki on erilainen. Sen kuuluukin olla. Meillä kaikilla on onnelliselle arjelle oma yhtälö. Meidän tehtäväksemme jää täyttää se arjen yhtälö asioilla joista nautimme, karsia niistä joista emme nauti. Avata suu jos kaipaamme muutosta ja toimia sitä kohti. Uskaltaa pysähtyä tärkeiden asioiden edessä, olla heikko ja nousta uudestaan. Pettyä, oppia ja kehittyä. Mutta mikä tärkeintä; Tajuta, hyväksyä, ja ymmärtää se tosiasia, että sinä olet puikoissa ja vastuussa elämästäsi. Jos et ole tyytyväinen tämän hetkiseen työhösi, parisuhteeseesi, lapsiarkeen, aikatauluihin, rahatilanteeseen, terveyden tilaan, se ei missään nimessä tarkoita etteikö tilannetta pystyisi parantamaan tai muuttamaan. Asioita jotka eivät tunnu syystä tai toisesta hyvältä, ei pidä vain hyväksyä ja lakaista maton alle, vaan miettiä mitä niille voisi tehdä? Usein kun pelkästään myöntää kaipaavansa muutoksia, pieniä tai suuria, hyviä asioita alkaa tapahtua.


Jos et pidä jostain, muuta se. jos et voi muuttaa asiaa, muuta asenteesi."
 -  Maya Angelou               


Arki on yhtä kuin SINUN ELÄMÄSI. Kaunis, yllättävä, hauras ja NYT. Se ei ole vain ohi menevä vaihe, se ei ole se hetki kun lapset on pieniä, ja ei, se ei ole asia jota et itse pystyisi hallita. Se ei muutu muuttamatta eikä opeta oppimatta. Se ei vie sinua sattumalta sinne mihin olet menossa eikä pidä sinua väkisin paikallaan siinä missä et enää tahdo olla. 

Arki on yhtä kuin SINUN ELÄMÄSI. Se on asioita mistä nautit. Se on asioita jotka ärsyttävät sinua. Se on valintoja, uskallusta ja pelkoa. Se on hymy huulillasi kun katsot rakkaittasi salaa, se on raivokohtaukset aamukiireessä. Se on yhtä lailla maanantait kuin lauantait, yhteiset hetket kotona tai muualla. Se on erilaisten elämäntilanteiden hyväksyntä. Se on katse ja kosketus kiireen keskellä. Se on siisti koti ja tiskivuoret. Se on asiat, jotka tuntuu hyvältä ja asiat joista haluat kasvaa pois. Se on pienet ja isot asiat. Se on seikkailu ja rauha. Se on terveys ja sairaus. Se on ala ja -ylämäki. Se on rakkaus. Se on sydämen syke.

Aika x Rakkaus x Nauru x Yhteiset päämäärät x Hyvä asenne = Onnellinen arki💓

Mikä on sinun yhtälösi?


-Hanna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti