keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Minun, sinun vai meidän rahat?

Hei ihanat! Toivottavasti viikko on lähtenyt mukavasti käyntiin ja jos ei ole niin positiivisesti ajateltuna eipähän ole enää pitkä matka viikonloppuun. Ajattelin jatkaa omaa kirjoittelua talouden parista, toivottavasti aiemmat talous postaukseni ovat herättäneet ajatuksia, ihan mahtavaa jos myös toimintaakin. Nyt ajattelin jakaa vähän henkilökohtaisempaa asiaa meidän perheen taloudesta.

Kun tietää, mihin rahat menevät ja osaa ennakoida tulevat menot, selkeytyy raha-asiat todella paljon. Olen kuitenkin sellainen All-in tyyppi, ettei tämä tuntunut itselleni riittävän. Kun ei minun tuloni missään vaiheessa ole riittäneet kattamaan meidän talouden kaikkia kuluja, kävi minua häiritsemään se, etten pystynyt taloudesta muodostamaan kokonaiskuvaa, kun mies hoiti tietysti osansa kuluista. Mietittiin erilaisia ratkaisuja tähän ja ehkä kaikkein helpoin tapa olisi ollut vaan sopia tarkasti kuka maksaa mitäkin omien tulojen mukaan ja that’s it. Mutta mitä enemmän raha-asioista yhdessä keskusteltiin, sitä enemmän niistä innostuttiin. Alettiin yhdessä miettimään erilaisia tavoitteita kuten huonoista lainoista eroon pääseminen ja remonttiin ja puskurirahastoon säästäminen. Kun oltiin luotu yhteisiä taloustavoitteita, tajuttiin, että jos meillä olisi täysin yhteinen talous eli yhteiset rahat, toteutuisi nämä tavoitteet huomattavasti nopeammin.


Tämä yhteistalous projekti olisi varmaan pahimmillaan voinut päättyä avioeroon, mutta meidän kohdalla se muutti talouden yhteiseksi ”harrastukseksi”. Aihe, joka ennen aiheutti riitoja, onkin nyt asia, jossa puhalletaan yhteen hiileen ja joka nähdään mahdollisuutena.  Meidän yhteistalous toteutuu käytännössä niin, että meillä on useampi yhteinen tili ja ne näkyvät kummankin verkkopankissa. Oikeastaan kaikki rahaliikenne, tulot sekä menot, kulkevat yhteisien tilien kautta. Samaan tiliin voi liittää useita pankkikortteja, joten sekään ei tässä systeemissä ole tuottanut ongelmia.

Siis yhteiset tilit, yhteiset rahat, yhteiset kortit = meidän yhteinen talous. Kaikki tulot ja menot ovat kummankin nähtävissä. Ehkä ajattelet, että tämä johtaa toisen rahankäytön kyttäämiseen. En kirjottaisi tästä, jos olisi johtanut :D. Meillä keskustellaan avoimesti rahan käytöstä ja kumpikin saa käyttää rahaa tileiltä parhaaksi katsomallaan tavalla, kunhan kotitalouden kiinteät kulut hoituvat. Tämä systeemi ei suinkaan ole rajoittanut kummankaan hankintoja, vaan saanut enemmänkin miettimään omien hankintojen tarpeellisuutta ja näin turhia heräteostoksia on tullut paljon vähemmän. Ei todellakaan ole mikään perussuomalainen tapa tämä, mutta meidän kohdalla toiminut älyttömän hyvin.

Tällainen yhteistalous varmasti aiheuttaa kauhistusta monessa. Että jakaako pitäisi omat rahat. Ei tietenkään pidä, jos ei tunnu hyvältä. Jos toinen tienaa enemmän ja tuntuu epäreilulta, että rahat ovat yhteisiä, ei niitä silloin ehkä kannata jakaa. Mikäli raha-asiat ovat sinulle todella henkilökohtaiset, ei yhteistili välttämättä ole se paras ratkaisu. Kuitenkin suunnitelma siitä kuka maksaa ja milloin ja mitä, auttaa todella paljon. Oma esimerkki yhteisen talouden hoitamisesta on tosiaan vain yksi tapa muiden joukossa. Ei sovi kaikille. Kevyempi versio meidän tavasta olisi yhteinen tili, jolle molemmat osapuolet siirtävät tietyn sovitun summan rahaa, jolla katetaan kotitalouden kiinteät kulut, ja loput rahat ovat henkilökohtaisia. Muutamalta tutulta olen tällaisesta systeemistä kuullut positiivista palautetta. 




Rahasta ei tarvitse riidellä, kun on tunne, että kumpikin saa ja antaa yhtä paljon. Talouttaan voi hoitaa monella tavalla, mutta minusta ehdottomasti tärkein pointti on puhua avoimesti raha-asioista. Itselleni on jotenkin ristiriitainen ajatus, että kaikki muu elämässä voi olla yhteistä (lapset, kotieläimet, talolainat, ehkä jo maksettu talo, autot jne.), mutta raha-asiat pidetään omana tietona. Se on kuitenkin niin valtavan iso osa yhteistä elämää. Lisäksi rahasta keskusteleminen koskettaa myös lapsia – miten ihmeessä he voisivat oppia hoitamaan omaa talouttaan mallikkaasti, jos raha-asiat ovat kotona täysin vaiettu aihe?

Olisi ihana kuulla ajatuksiasi tästä aiheesta! Kommentoi ihmeessä minkälaiset talousjärjestelyt ovat teidän taloudessa joko toimineet tai ei ole toimineet ja lisäksi jos on vinkkejä/ajatuksia miten keskustella raha-asioista lasten kanssa, niin olisi ihan mahtavaa jos niitä jakaisit! <3

Hasta luego!


T. Elli 

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Avoimuus on tärkeää ja jokaisella oma tapansa. Raha on turhista riidanaiheista sijalla yksi. Me emme ole koskaan rahasta riidelleet. Yhteistä taloutta hoidetaan kevyemmin omien tilien kautta, mutta kokonaistaloutta silmällä pitäen. Omat tilitkin voisi korvata yhteisellä se voisi auttaa kokonaisuuden hallintaa. Mutta emme kyttäile mitä kukin ostaa tai maksaa,turhia ostoksia ei tee kumpikaan. Yhdessä suunnitellaan talouden isoja linjoja. Ja hyvin on linjat löytyneet. Raha on väline ei itsetarkoitus.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Tosi kiva kuulla miten näitä asoita voi eri lailla hoitaa, ja kuitenkin päätymällä samaan lopputulokseen. Todellakin raha on vain väline, ja sen hoksaaminen välttää monet riidat parisuhteissa.

    T.Elli

    VastaaPoista