maanantai 26. helmikuuta 2018

Kuulumisia ruokakaupparallista ja viikon ruokalista


Ensimmäisessä postauksessani tein uuden vuoden päätöksiä. Yksi päätöksistäni koski meidän ruokahuollon järkeistämistä ja kaupassakäyntikertojen vähentämistä. Elli jakoi hyviä vinkkejä asiaan muutama viikko sitten. Ajattelin, että kirjoitan teille mitä meidän taloudessa tälle rintamalle tällä hetkellä kuuluu.

Lähtötilanne on siis ollut se, että olen suunnitellut meidän ruoat ja tarpeet kaupasta suurin piirtein kaksi päivää eteenpäin. Tämä on tietenkin tarkoittanut sitä, että kaupassakäyntikertoja on kertynyt viikossa vähintään kolme. Joka on taas tarkoittanut sitä, että rahan määrä mikä kauppaan on jäänyt, on ollut aika suuri, sillä minulla on se paha vika, etten tahdo pysyä kauppalistassa vaan nappailen kärryyn kaikkea muutakin matkan varrelta. Valehtelematta varmaan jokaiselta kauppareissulta on tarttunut mukaan aina jotain heräteostoksena.


Tarve tämän kaupparallin järkeistämiseen syntyi pikkuhiljaa, kun aloitin opiskelut ja tulotasomme tippui huomattavasti. Aloin törmäämään kuun lopussa minulle ihan uuteen ilmiöön kuukausi toisensa jälkeen: tili alkoi kumista tyhjyyttään. Vuoden alussa siis päätinkin, että asialle on tehtävä jotain ja aloitin Ellin vinkkien mukaan suunnittelemaan kerralla viikon ruokalistan ja vähensin kaupassa ravaamista yhteen kertaan viikossa. Ei ole ollut ihan helppo homma ja välillä olen joutunut tekemään täydennysreissun kauppaan keskellä viikkoa mutta joinain viikkoina olen selvinnyt helposti yhdellä kauppareissulla. Täydennystarpeita tulee, kun jotain yllättävää tapahtuu, esim. lapset sairastuu ja ollaankin kotona normaalia enemmän. Hyvällä suunnittelulla pääsee kyllä pitkälle ja hyvällä mielikuvituksella kaappien sisällöstä taikoo helposti maittavan aterian vaikka ensisilmäyksellä näyttää siltä, ettei jääkaapissa ole kuin valo.

Entä miten tämä on vaikuttanut rahanmenoon? No, on vaikuttanut ja nimenomaan niin, että rahaa ei enää kulu yhtä paljon ruokaostoksiin kuin aiemmin.  Heräteostoksia tulee yhä aina silloin tällöin tehtyä mutta olen pyrkinyt pysymään tiukasti ostoslistassa. Huomaan yhä useammin kaupassa ajattelevani jonkun heräteostoksen kohdalla, että tarvitaanko me oikeasti tämä vai pärjätäänkö sillä mitä kauppalistassa lukee. Ja olen itsestäni siinä ylpeä, että yhä useammin heräteostos jää hyllyyn. Ai että niitä kertoja, kun on tiukasti pysynyt kauppalistassa, kuinka hyvän mielen siitä voikaan saada.


Meillä homma on vakiintunut nyt niin, että sunnuntaisin suunnittelen viikon ruokalistan ja ruokaostokset tehdään yleensä myös samana päivänä tai sitten maanantaina aamupäivällä. Lihat ja kananmunat ostan pääsääntöisesti paikallisesta REKO-ringistä, joten joinain viikkoina REKO-jakelu aiheuttaa ylimääräisen ”kauppareissun”. Sieltä ei onneksi voi tehdä heräteostoksia, kun kaikki on tilattava etukäteen, joten ylimääräisiä kuluja ei synny :D

Ajattelin tähän loppuun jakaa meidän tulevan viikon ruokalistan. Tällä hetkellä meille riittää viikoksi kolme tai neljä eri ruokaa. Pyritään tekemään sen verran isompia satseja kerralla, että samaa ruokaa syödään parina päivänä.  Nyt arkipäivinä meillä syödään yksi lämmin ateria kotona, sillä lounaan lapset syövät päiväkodissa ja minä työharjoittelussa. Mies tekee yövuoroa, niin hän syö lounasaikaan vasta aamupalaa. Viikonloppuisin, jos ollaan kotona, niin silloin tietenkin syödään kaksi lämmintä ateriaa. Ruokalistan suunnittelun lähtökohtana on jääkaapin tämän hetkinen sisältö. Mitä jääkaapissa on ja mitä ruokaa siitä voisi seuraavalla viikolla valmistaa? Olen huomannut myös ruokahävikin pienenevän tämän yhden kauppareissun taktiikan myötä. Jääkaapin sisältö tulee käytettyä tarkemmin ja heräteostosten vähenemisen myötä jääkaappiin ei ilmesty mitään ylimääräistä mikä sitten ehtii mennä pilalle ennen käyttöä.


Seuraavan viikon ruokalista näyttää meillä tältä:
Herne-parsakaalikeitto (tämä vilahti joku aika sitten meidän instastoryssa ja resepti on tulossa myöhemmin blogiin)
Punajuurivuoka
Kikherne-perunacurry
Herkkusienipasta


Näillä mennään siis tämä viikko. Katsotaan miten käy, pysytäänkö suunnitelmassa vai joudutaanko täydentämään ruokakaappia kesken viikon. Olisi kiva kuulla kokemuksia muidenkin ruokarallista: suunnitellaanko teillä ruokalistoja ja jos, niin miten? Entä mitä teillä tällä viikolla syödään?

-Outi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti